Как да тестваме дали очилата за компютър наистина работят?

Depositphotos 228430976 XL

Навярно скоро сте се сдобили с нов чифт очила за компютър и сега се чудите дали те наистина блокират синята светлина, която е представлява опасност за очите? Не се притеснявайте, в следващите няколко параграфа ще ви представим няколко лесни и практични метода, с които може да изследвате дали на скоро придобитите ви очила вършат функцията си ефективно.

Какво представляват очилата за компютър?

В наше време, изключително голям процент от професиите изискват работа с компютър. Дългите часове прекарани пред екрана могат да доведат до различни негативни последствия, най-често умора в очите, парене и нарушен цикъл на съня. Основния причинител на тези симптоми е синята светлина, която всъщност е най-светлата част от лъчите, които екраните на модерните компютри, таблети и телефони излъчват. С цел да предпазят очите на хората от този тип светлина, много на пазара има много производители, които предлагат очила блокиращи синята светлина.

 

Как да тествам дали очилата, с които разполагам блокират синята светлина?

Първия и най-лесен начин, с който можете да тествате очилата си е да видите какъв е цветът на лещите на очилата, когато в тях се отразява светлината на екран. Ако е син, то това е добър знак, защото е признак, че стъклата отразяват синята светлина. Но ако очилата нямат антирефлексно покрития, то навярно те ще има сходно отражение с това на очила, които нямат защита за компютър.

 

С нощния режим на телефона ви.

Почти всеки модерен смартфон има функция за нощен режим, която премахва синьото от цветовата гама на екрана. При Apple този режим се нарича Night Shift, а при Android-blue light filter.

Включете нощната функция на телефона и погледнете как изглежда екрана без очила. След това изключете нощния режим и сложете очилата си. Ако двете очилата имат филтър за синята светлина, двете картини ще изглеждат по сходен начин.

 

Изпробвайте очилата

Най-важното е сами да опитате очилата и да видите как се чувствате. Вземете си чифт очила за компютър против синя светлина и ги поносете 3-4 дена. Това е периодът, след който хората обикновено започват да изпитват подобрение в състоянието на очите си.

А какви са начините, с които могат да предпазя очите си от екрана, които не изискват очила?

Разбира се има техники, които помагат на очите да справя по-добре с екрана, които не изискват очила. Препоръчваме ви да пробвате тези техники и след това да си изградите да ги прилагате по навик.

  • Мигайте често – тъй като работата с компютър е обвързана с дълбок фокус върху съдържанието от екрана, често забравяме да мигаме. Затова ви съветваме да си изградите навик да мигате често.
  • Измествайте фокуса си на всеки 20 минути от екрана към друг обект, който е на поне 5-6 метра разстояние. Това дава възможност да очите ви да си починат.
  • Правете си същинска почивка от екрана на всеки 2 часа, през която изобщо не гледате в дигитален екран.

Разгледайте нашите специално подбрани очила със защита от синя светлина:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *