Основните видове очила за компютър

red computer glasses

В наше време, човек прекарва по-голяма част от деня си екрана. По-време на работа работим пред компютър, а докато си почиваме сме често пред телефон, таблет или телевизор. Прекомерното излагане на изкуствена нежелана светлина не е това, което природата е предвидила. Всъщност може да има много неблагоприятни ефекти върху вашето здраве. Очилата за блокиране на синята светлина са безопасно решение което помага на човек да управлява излагането си на светлина през деня и нощта. В следващите няколко параграфа ще разгледаме основните два вида очила за компютър. Целта ни е да определен при какви обстоятелства е по-подходящо да използваме единия и при какви другия.

Какво представлява синята светлина?

Може би си спомняте от часовете по биология в гимназията, че електромагнитният спектър варира от нискоенергийни радиовълни до високоенергийни гама вълни. Цветовете и светлината, които виждаме, съставляват много малка част от този спектър. Вълните от синя светлина се разсейват по-лесно от другите, което прави небето и големите водни тела да изглеждат сини.

Какво причинява синята светлина на очите ни?

За съжаление, вредното въздействие на синята светлина може да бъде много по-сериозно от напрежение в очите. Многобройни проучвания доказват, че синята светлина увеличава риска от дегенерация на макулата (AMD), състояние, което причинява централна загуба на зрението и е водещата причина за слепота при хора над 65 години в Съединените щати.

Друг вреден ефект на синята светлина е как тя прекъсва естествения ни модел на сън, циркадния ритъм. При липса на синя светлина мозъкът ни произвежда химикал, наречен мелатонин, който ни помага да заспим. Проблемът е, че много от нас излагат очите си на синя светлина точно преди да се опитат да заспим, като гледат или четат на мобилните си телефони или таблети.

Възрастните и децата са изложени на риск от вредното въздействие на излагането на синя светлина. Всъщност децата и младите възрастни (до 40 години) са по-застрашени, тъй като нямат никаква естествена вътрешна защита на очите (след 40 години започваме да образуваме вещество в лещата на нашите очи, наречено пигмент на очната леща , който филтрира синя светлина, идваща през окото).

Двата основни видя очила за синя светлина

На пазара може да откриете два основни вида очила за компютър:

  • Очила, чийто лещи са със съвсем лек оттенък жълто. Блокират около 40% от синята светлина. От този тип са очилата за компютър – PREDCOMPA.
  • Очила, които има ясно изразени жълти лещи, които могат да са дори червени в някой случаи. Този тип очила блокират между 65 и 98 процента от синята светлина. Такъв ти са например някой от моделите, които Gunnar предлагат.

В кои случаи е подходящо да блокираме по-малък процент от синята светлина?

Синята светлината през деня има много важна цел. Въпреки че взирането в екрана или телефони по 12 часа на ден вероятно е лоша идея, филтрирането на цялата синя светлина през деня потенциално води до по-малко производство на мелатонин и заслепяване на естествените природни сигнали, необходими за поддържане на здрава циркадния ритъм. (Циркадният ритъм е естествен, вътрешен процес, който регулира цикъла сън-събуждане и се повтаря приблизително на всеки 24 часа.)

Хората, които използват очила със високо ниво сини блокиращи филтри (популярни гейминг или очила за компютър), са особено проблематични. Тези филтри – макар и полезни за работа с компютър, не са полезни от циркадна гледна точка. От циркадна гледна точка повечето хора, които работят на закрито, вероятно получават твърде малко синя светлина. Това от своя страна може да ни кара да се чувстваме неенергични през деня и да влоши проблемите със събуждането и съня.

Как да защитя очите си през деня?

Повечето прозрачни очила за компютър, включително и PREDCOMPA, филтрират някъде между 20 – 40 % от синята светлина в диапазона от 440 – 480 nm.  През деня, освен ако не ви е казал вашият офтамолог, по принцип не трябва да използвате тотални сини филтри (както е описано по-долу).

Кои очила за компютър са по-подходящи за през нощта?

Както може би вече се досещате, през нощта е най-добре да блокираме възможни най-много от синята светлина. Очите стават изключително чувствителни към светлина през нощта. Малките промени в окото му позволяват да открие много ниски интензитети на светлината. Излагането на дори малко количество синя нарушава производството на мелатонин и забавя началото на съня. Затова ако прекарвате дълги часове от нощта пред компютъра или видео конзола, ви препоръчваме очила с по-силни филтри. Разбира се ако все още не разполагате с такива или по-скоро релаксирате няколко часа преди лягане с лаптопа си, може да използвате очила с лещи пригодени за дневна употреба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *