8 начина как да се предпазим от екрана без очила за компютър

new image

В днешно време всеки сякаш се е вперил поглед в екрана независимо какво прави – по време на работа, през почивката или просто за да е в крак с модерните технологии. Тези дълги часове прекарани пред екран могат окажат влияние върху очите. Например симптомите могат да са сухи и уморени очи, размазано зрение в края на работния ден или трудно заспиване.

Дискомфорта може да не е само в очите. Индиректните негативи от прекомерната употреба на дигитални устройства, които не са свързани пряко с очите могат да са болки в тялото, гърба и раменете.  Един от начините да контролираме напрежение в очите са  очилата компютър, но те по никакъв начин не предотвратяват останалите негативи произлизащи от статичното положение, в което ни поставят дигиталните устройства. В следващите няколко параграфа, ще разгледаме 8 начина как да се предпазим от екрана, които не включват употребата на очила за компютър.

Позиция на тялото

Уверете се, че екранът на компютъра ви е на около 25 инча или на една ръка разстояние от лицето ви. Центърът на екрана трябва да е на около 10-15 градуса под нивото на очите. Дръжте винаги краката си на пода, а мишката и клавиатурата право пред себе си.

Минимизиране на отблясъците

Умората на очите може да се влоши от отблясъците от светлината, отразяваща се от повърхности, включително от екрана на компютъра. Разположете компютъра си така, че прозорците да не са нито директно пред, нито зад монитора, а по-скоро встрани от него. Също така може да намалите отблясъците, като използвате матов филтър за екрана. Можете да намерите такива за всички видове компютри, телефони и таблети.

Упражнения за очите

Очите ви не са създадени, за да се взират цял ден в нещо, което е директно пред вас. Затова е най-добре да спазвате правилото 20-20-20: на всеки 20 минути гледайте обект на разстояние поне 5  метра (20 фута) в продължение на поне 20 секунди. Колкото по-дълго обаче гледате далеч от екрана, толкова по-добре! Някои очни лекари наричат това правило “20-20-20”. Гледането надалеч отпуска фокусиращия мускул в окото и намалява умората.

Друго упражнение е да гледате 10-15 секунди някакъв предмет отдалеч, а след това 10-15 секунди да гледате нещо отблизо. След това погледнете отново към далечния обект. Направете това 10 пъти. Това упражнение намалява риска от “блокиране” на способността за фокусиране на очите ви (състояние, наречено акомодативен спазъм) след продължителна работа с компютър.

AdobeStock 316354332

Регулиране на настройките на дисплея за по-голям комфорт

Регулирането на настройките на дисплея на компютъра също може да помогне за намаляване на напрежението и умората на очите.

Яркост: Настройте яркостта на устройството си така, че да съответства на яркостта около вас. Ако белият фон на тази страница прилича на източник на светлина, то той трябва да бъде намален. Ако обаче изглежда скучен и сив, той може да не осигурява достатъчно контраст. Това може да затрудни четенето.

Размер на текста: Регулирайте размера на текста за максимален комфорт за очите, особено когато четете, редактирате или пишете дълги документи. Увеличете размера, ако ви се струва, че примигвате, но по-големият размер не винаги е по-добър, тъй като прекалено големият текст може да принуди очите ви да се движат напред-назад твърде бързо, за да е удобно.

Цветова температура: Това се отнася до спектъра на видимата светлина, излъчвана от цветния дисплей. Синята светлина е видима светлина с къса дължина на вълната, докато оранжевото и червеното са нюанси с по-голяма дължина на вълната. Излагането на синя светлина ви помага да поддържате бдителността си, но има тенденция да предизвиква умора на очите след известно време; жълтите и червените оттенъци са по-отпускащи и може да са по-добри за продължително гледане, особено през нощта. Много устройства позволяват на потребителя да регулира цветовата температура.

Капки за очи

Капките за очи могат да овлажнят очите ви, докато работите с компютър. Можете да закупите изкуствени сълзи, които се продават без рецепта и които можете да използвате, когато очите ви са сухи.

Ако капките за очи без рецепта и промените в околната среда не помогнат, посъветвайте се с вашия очен лекар. Той може да препоръча капки за очи с рецепта за хронично сухо око.

Не забравяйте да мигате

Когато се взират в цифрово устройство, хората са склонни да мигат до 66% по-рядко, а често мигането по време на работа с компютър е само частично, което не е толкова ефективно за поддържане на влажността и свежестта на очите. Полагането на съзнателни усилия да мигате повече, докато работите или гледате, може да предотврати изсушаването и дразненето.

Без съмнение, съществуват не малко методи и упражнение, която могат да направят времето прекарано пред екрана на компютъра по-приятно. Правилната стойка, честото отместване на фокуса от монитора, правилните настройки на екрана и капките за очила могат да намалят умората в тялото, очите и в главата. Това дейносите, които не костват минимални усилия, но могат да имат силен ефект. Екипът ни също така ви препоръчва ако прекарвате повече от 3-4 часа на ден пред екрана на компютър, таблет или телевизор също така да използвате очила за компютър. Ние предлагаме стилен каталог от качествени, но достъпни мъжки очила за компютър и дамски очила за компютър. Изберете си, доставката и връщане са безплатни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *