Очила за компютър: Каква е разликата между стъклените и поли-карбонатните лещи?

blog image e1651230696926

Ако сте прекарали известно време търсейки правилния чифт очила за компютър, то навярно сте срещнали доста различни материали, от които се изработени лещите им. За да ви помогнем с избора, в следващите няколко абзаца, ще направим детайлно сравнение между основните два вида – поли-карбонатни и стъклени лещи блокиращи синя светлина.

Какво представляват поли-карбонатните лещи?

Поли-карбонатът е естествено прозрачна аморфна термо-пластмаса. Въпреки че се произвеждат в търговската мрежа в различни цветове (може би полупрозрачни, а може би не), суровината позволява вътрешно пропускане на светлина почти в същия капацитет като стъклото.

Поли-карбонатните лещи са свръхиздръжливи и изключително леки лещи. Те са повече от 10 пъти по-устойчиви на удари от средностатистическите пластмасови или стъклени лещи.

Имат ли поли-карбонатните лещи UV защита?

Поли-карбонатните лещи са не само издръжливи: те имат и 100% защита от слънчевите UV лъчи! Този вид защита от UV лъчи е присъща част от материала, от който са изработени, каквато липсва при стъклените и пластмасовите лещи.  Забавен факт: Първоначално материалът поли-карбонат е използван за производството на предните стъкла на изтребителите!

Стъклени лещи

Ветеранът сред оптичните материали, стъклото, се срещна от около 1000 години. Въпреки че е все по-малко популярна опция, стъклото все още има функции, които оправдават неговата сила.

Предимства и недостатъци на поли-карбонатните лещи спрямо стъклените

Устойчивост на удар

Лещите с висока устойчивост на удар са по-малко склонни към напукване или счупване. Въпреки че обичаме нашите рамки, не е необичайно да ги изпускаме. Стъклените и поли-карбонатните лещи могат да издържат на случайни падания, но не са непобедими при продължителни падания. Стъклото е най-уязвимо в тази категория. Поли-карбонатът е 10 пъти по-здрав.

Тегло и комфорт

Теглото на лещите става забележимо, когато носите рамките си дълго време. Стъклото и поли-карбонатът имат забележими разлики в теглото. Стъклото е тежко и може да бъде неудобно за носене за продължителни периоди от време. За сравнение, лещите от поли-карбонат са леки. Може да забележите теглото на очилата си, като усетите натиск върху възглавничките за нос и върховете на храмовете.

Устойчивост на надраскване

Подобно на повечето предмети, стъклото все пак е податливо на надраскване, но присъщите му качества го правят трудно за надраскване и поради това не изисква допълнително устойчиво на надраскване покритие за защита. В контраст, въпреки, че са много по-издръжливи на удар, поли-карбонатните лещи са по-податливи на надрасквания от стъклото.

UV защита

Задължително трябва да имате лещи с UV защита. Докато поли-карбонатът блокира 100 % от UV лъчите, стъклото изисква допълнително UV защитно покритие, което оскъпява финалния продукт. И двата вида стъкла обаче могат да предлагат UV защита.

Яснота

Оптически по-ясна леща осигурява по-добра картина. Стъклото се счита за най-ясния от оптична гледна точка материал, поради което все още се използва в други инструменти, които изискват прецизна яснота, като лещи за фотоапарати, микроскопи и бинокли. Това не означава, че поли-карбонатните лещи не осигуряват ясна картина – просто стъклото предлага по-голяма яснота.

Кой е победителят при лещите от поли-карбонат и стъклените лещи?

И двете! След като вече знаете какви са разликите, може сами да прецените, които функции са по ценни за вас.

Струва ли си да се използват поли-карбонатни лещи?

Поли-карбонатните лещи си заслужават. Те са издръжливи и устойчиви на удари, леки и тънки и дори предлагат изключително ефективна UV защита. От PREDCOMPA, можете да получите чифт поли-карбонатни очила за компютър на цени само от 69,90 лв! Като се има предвид цената им и многото плюсове, които идват с поли-карбонатните лещи, те определено си заслужават както в дългосрочен, така и в краткосрочен план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *