Имам ли нужда от очила за компютър?

Екрани, навсякъде!

slider 2 e1638562244402

В наше време, човек има екран пред себе си почти през цялото време. Например, този екран може да е мониторът на компютъра по време на работа, екранът на телевизора, на който гледаш филми след вечеря или дисплеят на телефона, на който си чатиш с приятели.

Несъмнено цифровите устройства, които използват екрани, са ключово средство на модерната личност. Те ни позволяват да сме продуктивни, дори когато сме у дома, могат в общи линии да ни предоставят цялата информация на света, и като цяло ни правят свръх информирани и мобилни личности.

Но ако трябва да сметнем колко време прекарва човек на ден пред екран, картинката е следната:

  • 8 часа, ако работата ти изисква компютър.
  • 3 часа и 44 минути пред телефона, като тази цифра е средната според данните на това проучване.

Тук ще изключим времето прекарано пред телевизор или таблет. Общо взето, излиза че прекарваме близо 12 часа на ден пред екран, ако работим на компютър. Дори в този момент, ти четеш тази статия на дигитално устройство.

До какво може да доведе това? 

Продължителното взиране в екрана на компютъра или телефона без подходящите очила, може да доведе до състояние, което се нарича синдром на компютърното зрение. Това състояние обикновено включва симптоми като замъглено зрение, зачервени или сухи очи, двойно виждане, замаяност и главоболие. Това се причинява най-вече от взирането в сиянието, което даден екран излъчва и нещо наречено синя светлина.

Какво представлява синята светлина?

Всичко, което виждаме, се състои от набор от цветове. Тези цветове могат да се обобщят в спектър, чийто долен край се състои от синьо-виолетови цветове, а горния в червени. Светлината в най-долната част на спектъра е с най-къси лъчи, а в горната с най-дълги. По-късите, сини лъчи излъчват значително повече енергия, затова синята светлина е известна още като високо-енергийна синя светлина.

Трябва ли да се притесняваме от излагането на синя светлина?

На кратко – да. Синята светлина е като сладкото. Тялото ни се нуждае от нея, но ако се консумира твърде много, тя може да доведе до високо кръвно. Въпреки, че синята светлина може да има позитивни ефекти, например ободряване, модерния начин на живот ни излага на прекалено много от нея.

Нарушаване на цикъла на съня

Синята светлина влияе по определен начин на хормоните ни. Тя има свойството да регулира цикъла на съня ни и да ни кара да се чувстваме бодри. Разбира се, част от слънчевите лъчи са синя светлина. Слънчевите лъчи обикновено ни зареждат с енергия и ни карат да се чувстваме бодри. А когато слънцето залезе, липсата на синя светлина сигнализира на тялото, че е време да произвежда свободно мелатонин, от който започва да ни се доспива.

Проблемът е, че когато си лягаме с телефон в ръка или заспиваме пред телевизора се излагаме на неестествена синя светлина през нощта. Това може да наруши цикъла на съня и да доведе до по-непълноценен сън.

a girl holding a phone in her bed

Защо синята светлина причинява напрежение в очите?

За съжаление, очите ни все още не са приспособени към условията на модерния свят. Роговицата и лещата на окото, не могат ефективно да филтрират синята светлина. В резултат на това, високо-енергийната светлина достига до ретината, която всъщност е тънкия слой чувствителна тъкан, намираща се в задната част на окото. С течение на времето, това може направи човек по-податливи на очни заболявания, например макулна дегенерация. Впрочем, по-малките деца са още по податливи на това, тъй като лещата на очите им филтрира още по-малко синя светлина, защото е по-прозрачна.

Какво препоръчваме от екипът на Predcompa?

  • Ежедневна употреба на очила за компютър.
  • Да се избягва употребата на дигитални устройства, в късните часове, преди лягане.
  • Чести почивки при продължително взиране в екран.

Имайте предвид, че въпреки че синята светлина може да има отрицателно въздействие върху зрението, е важно да се излагаме на синя светлина през деня, за да регулираме циркадния си ритъм.